Rfactor2 The VR thread -settings & tips

Discussion in 'General Discussion' started by Adrianstealth, Apr 30, 2017.

  1. Ciccina2016

    Ciccina2016 Registered

    Joined:
    Mar 25, 2018
    Messages:
    138
    Likes Received:
    34
    I recorded a 3 laps race in VR using 10 AI at Imola.
    All graphics settings set to high/ultra using the MP4/13


    I am very happy with the oculus performance , flat 80 FPS..

    I have not idea what is going on but it seems RF2 is better optimized after the last updates.

    ( if I select the GT3/GTE I get framedrops straight away though)
     
  2. DrivingFast

    DrivingFast Registered

    Joined:
    Mar 1, 2018
    Messages:
    1,400
    Likes Received:
    909
    I know it's a little long but can you give your exact parameters ?

    With visible AI, time of day and timescale, auto detail FPS, nvidia control panel and especially supersampling + AA. If it's a little long, it doesn't matter, I'm just curious.

    So you have a gtx 1070 + i7 8700?
     
  3. Ciccina2016

    Ciccina2016 Registered

    Joined:
    Mar 25, 2018
    Messages:
    138
    Likes Received:
    34
    as requested
    I will post shortly.
    I have upgraded to a RTX 2080 S
     
    DrivingFast likes this.
  4. GTClub_wajdi

    GTClub_wajdi Registered

    Joined:
    Feb 28, 2012
    Messages:
    2,935
    Likes Received:
    291
    All the tracks from Reiza are perfectly optimized for VR.... the same think with Verginia.
     
  5. Ciccina2016

    Ciccina2016 Registered

    Joined:
    Mar 25, 2018
    Messages:
    138
    Likes Received:
    34
    Silverstone,Indianapolis are fine as well.
     
  6. Ciccina2016

    Ciccina2016 Registered

    Joined:
    Mar 25, 2018
    Messages:
    138
    Likes Received:
    34
    @DrivingFast these are my settings.
    (bear in mind that it seems I can run the game at this performance only using the MClaren MP4/13 and only in certain tracks)
    also, I have installed the game on my SSD drive

    upload_2020-5-11_20-43-1.png


    upload_2020-5-11_20-44-6.png


    upload_2020-5-11_20-44-34.png


    upload_2020-5-11_20-45-41.png


    upload_2020-5-11_20-46-34.png

    upload_2020-5-11_20-47-6.png
     
    atomed and DrivingFast like this.
  7. OdeFinn

    OdeFinn Registered

    Joined:
    Jul 4, 2017
    Messages:
    96
    Likes Received:
    83
    ..is this overriding all other settings in nvidia control panel?
     
  8. Ciccina2016

    Ciccina2016 Registered

    Joined:
    Mar 25, 2018
    Messages:
    138
    Likes Received:
    34
    I don't have a clue
    I did not even touch Steam VR settings, I guess all is standard and I have not tweacked anything.
     
  9. OdeFinn

    OdeFinn Registered

    Joined:
    Jul 4, 2017
    Messages:
    96
    Likes Received:
    83
    Try middle one, "use advanced 3d settings", then those above settings (two pics above) will start to do something, those settings are pretty ok, imo, that antialiasing mode - override is good choice for vr, slightly coarser image, but way more fps than rF2 own.
     
  10. DrivingFast

    DrivingFast Registered

    Joined:
    Mar 1, 2018
    Messages:
    1,400
    Likes Received:
    909
  11. AlanBernardo

    AlanBernardo Registered

    Joined:
    Jan 10, 2012
    Messages:
    148
    Likes Received:
    0
    Quick question.

    Using Rift-S.

    Can I move HUD items around the screen in VR or at least get all positioned as I want for VR? HUD items are at my feet and the virtual mirror is up in the sky.

    Thanks
     
  12. DrivingFast

    DrivingFast Registered

    Joined:
    Mar 1, 2018
    Messages:
    1,400
    Likes Received:
    909
    Try changing the monitor resolution in rf2 config.
     
  13. Ciccina2016

    Ciccina2016 Registered

    Joined:
    Mar 25, 2018
    Messages:
    138
    Likes Received:
    34
    Has performance worsen for you guys with the new Build?
    I cannot keep the same Framerate in VR with same settings...

    edit : just realized that I had selected more than 9 AI.

    It seems to be the threshold for my PC configuration.

    I have noticed that I cannot get working the overlay CPU/GPU when in VR.
    Does it work for you ?
     
    Last edited: May 30, 2020
  14. Hazi

    Hazi Registered

    Joined:
    Jan 15, 2012
    Messages:
    761
    Likes Received:
    75
    VR FPS really improved here with new build (classic UI) - CV1 - using my old 3770K stock - 1070TI - 32 GB RAM - opencomposite dll - even using mirrors now and still better FPS than before without - using one step up in almost every RF2 setting - even shadows and reflections. No special settings in NVidia driver - maybe will try there too. Deleted player.json and using default generated new one - no changes in the new one yet.
     
  15. MarcG

    MarcG Member

    Joined:
    Oct 4, 2010
    Messages:
    6,514
    Likes Received:
    1,852
    Also noticed a slight performance increase in the latest Build.
     
    The Iron Wolf likes this.
  16. MarcG

    MarcG Member

    Joined:
    Oct 4, 2010
    Messages:
    6,514
    Likes Received:
    1,852
    This explains my performance boost, from Marcel on RD:

    Since build 1118 we have shifted more load from the CPU to the GPU so if you have a relatively beefy GPU you will probably see a slight improvement in framerates overall.
     
  17. Jair Oliveira

    Jair Oliveira Registered

    Joined:
    Apr 28, 2017
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    como visualizar etiquetas de veículos com óculos vr rfactor 2 ? A friend uses VR glasses and doest see cars label on his VR. Someone knows wath is happening? How fix this. ?
     
  18. lagg

    lagg Registered

    Joined:
    Oct 1, 2012
    Messages:
    1,550
    Likes Received:
    990
    This doesn't work currently
     
  19. Captain Underpants

    Captain Underpants Registered

    Joined:
    Jun 5, 2020
    Messages:
    3
    Likes Received:
    1
    Hi Legends,
    I am hoping someone can help me disable ASW on a Rift S HMD.

    I am currently running OTT (oculus tray tool) and have created a profile for Rfactor 2 using the bin64 / rfactor2.exe. ASW is disabled in there but in game (solo) it hits 45hz max.
    There is no bottlenecking going on as I have a RTX 2080ti overclocked on water cooling and lowered all settings to eliminate any bottlenecking.

    Is there a config file or some way to disable it? It is unplayable with ASW turned on.

    Many thanks in advance. :D
     
  20. DrivingFast

    DrivingFast Registered

    Joined:
    Mar 1, 2018
    Messages:
    1,400
    Likes Received:
    909
    1) Go to programs - > oculus - > search oculus debug tool

    2) Open it in administrator

    3) Then go to asynchronus...... And put OFF

    ((4)) Not sure but I think you perhaps have to let oculus debug tool ON when you run rF2.
     

Share This Page