[SOLVED] rFactor 2 crashing on startup.

Discussion in 'General Discussion' started by EagleRacer22, Dec 11, 2017.

  1. EagleRacer22

    EagleRacer22 Registered

    Joined:
    Apr 11, 2017
    Messages:
    19
    Likes Received:
    5
    Hi everyone,

    So my brother recently bought a new PC and installed rFactor 2 on Sunday 10th December. It worked fine all of Sunday and Monday morning but when we both got home from school on Monday afternoon, we discovered that rFactor 2 would no longer start without crashing. I have seen a fix for this issue where you click 'Force 32-bit' but when we try that, we get a Microsoft Visual C++ error message instead. If anyone knows of a fix for this issue, please contact me immediately. rFactor 2 Error.pgn.PNG

    An added note. A massive thank you to everyone who replied but nothing was working so we did basically a factory reset on rFactor2 and now it's working

    Thanks,
    Peter.
     
    Last edited: Dec 14, 2017
  2. Coutie

    Coutie Moderator

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    1,912
    Likes Received:
    970
    Does it give you an error when it crashes in 64bit mode?
     
  3. EagleRacer22

    EagleRacer22 Registered

    Joined:
    Apr 11, 2017
    Messages:
    19
    Likes Received:
    5
    No. It just crashes. No actual error message. It just says 'rFactor 2 has stopped working'.
     
  4. Coutie

    Coutie Moderator

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    1,912
    Likes Received:
    970
    Did you install some plug-ins? Some will crash the game.
     
  5. EagleRacer22

    EagleRacer22 Registered

    Joined:
    Apr 11, 2017
    Messages:
    19
    Likes Received:
    5
    No. We haven't installed any plug-ins. Only some cars and tracks that we know work.
     
  6. Coutie

    Coutie Moderator

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    1,912
    Likes Received:
    970
    Can you try right clicking the game on steam, go to properties, local files, verify integrity of game files?
     
  7. Comante

    Comante Registered

    Joined:
    Nov 20, 2013
    Messages:
    819
    Likes Received:
    467
    maybe some download of a mod or track didn't go well, I would uninstall an item then try again until you find the culprit.. or have deleted them all
     
  8. EagleRacer22

    EagleRacer22 Registered

    Joined:
    Apr 11, 2017
    Messages:
    19
    Likes Received:
    5
    I've just tried that with no luck, unfortunately.
     
  9. kiko0602

    kiko0602 Registered

    Joined:
    Dec 25, 2011
    Messages:
    237
    Likes Received:
    27
    try go to rfactor2 main folder,then Support/Runtimes and install those vcredist files..may help
     
  10. marmagas

    marmagas Registered

    Joined:
    Jan 11, 2012
    Messages:
    134
    Likes Received:
    66
    Hi there kiko,where have you been?Sr4l miss you!!
     
  11. EagleRacer22

    EagleRacer22 Registered

    Joined:
    Apr 11, 2017
    Messages:
    19
    Likes Received:
    5
    I've tried that as well. Still no luck
     
  12. EagleRacer22

    EagleRacer22 Registered

    Joined:
    Apr 11, 2017
    Messages:
    19
    Likes Received:
    5
    I've tried that with no difference.
     
  13. kiko0602

    kiko0602 Registered

    Joined:
    Dec 25, 2011
    Messages:
    237
    Likes Received:
    27
    Hey Dimitrios :)
    i took little break from league racing..you are very kind thank you :)
    hope to see you online soon,take care..
     
  14. kiko0602

    kiko0602 Registered

    Joined:
    Dec 25, 2011
    Messages:
    237
    Likes Received:
    27
    did you maybe install new gpu drivers?if you did check your video settings in launcher,because sometimes resolution is not selected,it stays blank.
     
  15. albert39

    albert39 Registered

    Joined:
    Jan 30, 2014
    Messages:
    75
    Likes Received:
    12
    Have a look the antivirus sometimes it clean what you don't want.
    Try to unninstall completely the game and look for the files that are not cleaned and install another time all the game.
     
  16. EagleRacer22

    EagleRacer22 Registered

    Joined:
    Apr 11, 2017
    Messages:
    19
    Likes Received:
    5
    There is nothing out of order in any of the setting in the entire game.
     
  17. EagleRacer22

    EagleRacer22 Registered

    Joined:
    Apr 11, 2017
    Messages:
    19
    Likes Received:
    5
    I've re-installed the entire game twice with the same issues
     
  18. Comante

    Comante Registered

    Joined:
    Nov 20, 2013
    Messages:
    819
    Likes Received:
    467
  19. antton

    antton Registered

    Joined:
    Sep 21, 2014
    Messages:
    8
    Likes Received:
    1
    Hi, this is marked as solved but how ? the last about is about nickname but how that's related to this issue ?
    I got the same trouble, after choosing (single player) the track/car I want, I launch the loadind etc.... it start to show me the session windows but automatically crash. I've joined a log.
    I've reinstalled / re verified the game several times etc ..... I need support from Studio 397 ... please helpe me people
     

    Attached Files:

  20. Lazza

    Lazza Registered

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    5,644
    Likes Received:
    1,802
    @antton The bottom of the first post, they 'factory reset' rF2 and it started working. I'm not sure what that means. But I think their issue was different to yours, it looks like theirs wouldn't even load to the main menu. I would suggest starting your own thread, or finding one on this issue specifically - I think there have been a couple recently on crashing when the track loads.
     
    antton likes this.

Share This Page