Failure to launch RFactor 2 in Windows 10

Discussion in 'Technical & Support' started by Racer535, Jan 11, 2020.

  1. Racer535

    Racer535 Registered

    Joined:
    Jan 11, 2020
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Been trying to get this sim to run for over a week with no success. I've tried almost every trick suggested in the forum short of re-installing Windows. (Too many things that would have to be re-installed and too much time expended for just one sim.) My machine is my own build (about three years old) consisting of Windows 10 64 bit build 18362.535, Intel I7 6850 processor, Geforce 1080 graphics card and 128 Gb of Corsair RAM. The original RFactor, Project Cars, Project Cars 2 and the GPL 2020 Demo all work flawlessly along with a couple of flight sims, so the machine is not the problem. I've tried re-running the Direct X files and runtime files from the support file. Also checked the setting of the graphics card within RFactor and verified all files through Steam. When I attempt to run the any of the game launches the launch screen disappears for a split second before reappearing with no game start. Any ideas as to what is happening here?
     
  2. Coutie

    Coutie Moderator

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    2,480
    Likes Received:
    1,299
    Try going here: rFactor 2\UserData\player and deleting player.json and controller.json, and see if that does something.
     
  3. Racer535

    Racer535 Registered

    Joined:
    Jan 11, 2020
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Since the program has never opened, neither file appears in the user file as neither has ever been created.
     
  4. Coutie

    Coutie Moderator

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    2,480
    Likes Received:
    1,299
  5. Racer535

    Racer535 Registered

    Joined:
    Jan 11, 2020
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Nope, it doesn't generate a trace file.
     
  6. davehenrie

    davehenrie Registered

    Joined:
    Jul 6, 2016
    Messages:
    3,106
    Likes Received:
    1,761
    run all 4 runtime files ?
    C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\rFactor 2\Support\Runtimes
    Windows re-install is last last last resort. However, some Win10 updates have been known to break a systems usb/motherboard drivers. so possibly try re-installing as many driver's from your Motherboard manufacturer as well as chipset updates etc.
     
  7. Racer535

    Racer535 Registered

    Joined:
    Jan 11, 2020
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    For whatever its worth, I tried forcing it to start in 32 bit and surprisingly it worked. Still won't launch in 64 bit.
     
  8. Racer535

    Racer535 Registered

    Joined:
    Jan 11, 2020
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Yes, I ran all 4 runtime files.
     
  9. ADSTA

    ADSTA Registered

    Joined:
    Nov 19, 2011
    Messages:
    1,995
    Likes Received:
    1,340
    Check your firewall isn't blocking rF2.

    Just to clarify,
    You click Play at the rF2 Steam library page.
    The rF2 Launcher appears and then disappears a split second later and then nothing?
    Does the rF2 Library page show it's ready to play again straight away?
     
    Last edited: Jan 11, 2020
  10. Racer535

    Racer535 Registered

    Joined:
    Jan 11, 2020
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Turning off the Firewall made no difference. That said, I do run through a hard wired router, but can't see how that would block RFactor2 and nothing else as Project Cars 2 runs fine through Steam. Going off-line for a few hours, will check back tonight. Thanks for all the suggestions, hopefully there is a solution somewhere.
     
  11. Racer535

    Racer535 Registered

    Joined:
    Jan 11, 2020
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0

    When I hit the single player launch button the launcher disappears for a split second and then reappears as though nothing had happened. Hitting the start button again causes the same thing all over again.
     
  12. lagg

    lagg Registered

    Joined:
    Oct 1, 2012
    Messages:
    1,614
    Likes Received:
    1,022
    Have you tried to launch as admin?
     
  13. Dave^

    Dave^ Registered

    Joined:
    Oct 14, 2019
    Messages:
    171
    Likes Received:
    69
    Post screenshots of the settings screen.

    Do you have the correct graphics card selected? Are you trying to force 32bit?
     
  14. Racer535

    Racer535 Registered

    Joined:
    Jan 11, 2020
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Yes, I tried that as well with no success.
     
  15. Racer535

    Racer535 Registered

    Joined:
    Jan 11, 2020
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Graphics card is correct. I can run the sim by forcing 32 bit, just can't run it in 64 bit which seems very strange.
     
  16. lagg

    lagg Registered

    Joined:
    Oct 1, 2012
    Messages:
    1,614
    Likes Received:
    1,022
    Is this a new installation?
    Have you had installed rF2 in the past?
     
  17. Racer535

    Racer535 Registered

    Joined:
    Jan 11, 2020
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    I downloaded it from Steam's winter sale, installed it, had it fail. Uninstalled it and tried again thinking maybe it hadn't fully installed, same result. I've uninstalled and reinstalled five times, verifying the files each time...same result. So I guess the answer to your question is yes and no.
     
  18. Dave^

    Dave^ Registered

    Joined:
    Oct 14, 2019
    Messages:
    171
    Likes Received:
    69
  19. davehenrie

    davehenrie Registered

    Joined:
    Jul 6, 2016
    Messages:
    3,106
    Likes Received:
    1,761
  20. Racer535

    Racer535 Registered

    Joined:
    Jan 11, 2020
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0

Share This Page