Steering torque per-vehicle mult reset to 1.0

Discussion in 'Technical & Support' started by Dumedo, Jan 8, 2020.

  1. Dumedo

    Dumedo Registered

    Joined:
    Nov 8, 2016
    Messages:
    44
    Likes Received:
    7
    Hi, I have a T300 and every time I load a track my "Steering torque per-vehicle mult" is set back to 1.0.
    I have a file "T300F.json" in controller folder with "Steering torque per-vehicle mult" to 0.75 and everytime I enter a server (with the same car and same mod) I need to reload it, after that all is ok and changing session don't change my settings, only if I exit and the reenter the server I need to reload my personal controller settings.

    All other settings are loaded just as I enter the server, wheel buttons and also "Steering torque minimum":0.085, is as I set on my "T300F.json" saved controller file. Only "Steering torque per-vehicle mult" is back to 1.0 everytime I enter the server.

    I tried to delete all other files in controller folder, set "Steering torque per-vehicle mult" to 0.75 also in "controller.json" and flagged the file on read-only with no luck.

    In endurance race is a big problem, because if a have a driver change, I can't have my torque settings. I tested as spectator, I try to load my "T300F.json" torque mult is at 0.75 but as soon as I take control of a car (in driver change) I feel the FFB mult at 1.0.

    Only fix is to be the driver who start the race and hope that your teammate use 1.0
     
  2. davehenrie

    davehenrie Registered

    Joined:
    Jul 6, 2016
    Messages:
    2,393
    Likes Received:
    1,426
    Not a solution, but a 'possible' work-around. reduce your TM control panel force 25 to counter the increased Torque before you load up rF2. You may only want to do that when you are team racing.
     
  3. Dave^

    Dave^ Registered

    Joined:
    Oct 14, 2019
    Messages:
    96
    Likes Received:
    38
    Would be good if we could add keyboard shortcuts for this so we can change it on the fly rather than having to exit back in to the pits.
     
    Neawoulf and Dumedo like this.
  4. Lazza

    Lazza Registered

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    6,867
    Likes Received:
    2,661
    The vehicle specific Mult is vehicle specific. It's not a global setting specified by your profile.

    This sounds like an issue with .cch files (?) or a vehicle/class identification error.

    If the game isn't quitting properly maybe this could happen.
     
    Dumedo likes this.
  5. davehenrie

    davehenrie Registered

    Joined:
    Jul 6, 2016
    Messages:
    2,393
    Likes Received:
    1,426
    Understood, but if he KNOWS the vsm is going to reset to zero, plan ahead and change your overall setting in the TM control panel. Also why I recommended only when team racing.
     
    Dumedo likes this.
  6. Dumedo

    Dumedo Registered

    Joined:
    Nov 8, 2016
    Messages:
    44
    Likes Received:
    7
    The game seems to quit properly, I already checked some .cch file because of this line in controller.json and my personal "T300F.json":
    "Steering torque per-vehicle mult#":"Per-vehicle steering column torque multiplier (this is a copy of the .CCH value)"

    But I'm not able to see any correlation (maybe I'm too dumb to see any) in .cch file.
    This is the .cch with the same name of the rfmod from the server I'm practicing at the moment:
    e-RS EES S2 V0-16.cch
    //[[gMa1.002f (c)2016 ]] [[ ]]
    [CAREER]
    Experience=2491
    Money=5002491
    CurSeasIndex=0
    SinglePlayerVehicle="H:\SteamLibrary\steamapps\common\rFactor 2\Installed\Vehicles\Oreca_07_LMP2_2017\2.03ERS\09_ARMS_42.VEH"
    SinglePlayerFilter="eES_P2"
    MultiPlayerFilter="|Hypercar|Senna GTR|eES|eES_GTE|eES_HC|eES_P2"
    AIAggression=0.2476
    SinglePlayerAIStrength=95
    MultiPlayerAIStrength=95
    AbortedSeasons=0
    TotalLaps=295
    TotalRaces=3
    TotalRacesWithAI=0
    TotalPointsScored=0
    TotalChampionships=0
    TotalWins=0
    TotalPoles=0
    TotalLapRecords=0
    AvgStartPosition=1.333333
    AvgFinishPosition=0.000000
    AvgRaceDistance=36.666668
    AvgOpponentStrength=0.000000
    [PLAYERTRACKSTAT]
    TrackName=BAHRAIN_GP2014
    TrackFile=H:\STEAMLIBRARY\STEAMAPPS\COMMON\RFACTOR 2\INSTALLED\LOCATIONS\[E-RS] BAHRAIN\0.98\BAHRAIN_GP2014
    ClassRecord="*",295,107.0000,-1.0000,-1.0000
    ClassRecord="GTE",0,-1.0000,-1.0000,-1.0000
    ClassRecord="LMP2",295,107.0000,-1.0000,-1.0000
    CRL="ARMS Simracing #42","S7M (Soft)","S7M (Soft)",26307387,4210817786,3892461584
    ClassRecord="Pace Car",0,-1.0000,-1.0000,-1.0000
    AIParameters="Pace Car",-1.0000,-1.0000,-1.0000,0
    AIParameters="GTE",-1.0000,-1.0000,-1.0000,0
    AIParameters="LMP2",-1.0000,-1.0000,-1.0000,0
    AIParameters="Hypercar",-1.0000,-1.0000,-1.0000,0

    Next time I'll try to move all .cch file to another temp folder and see what happen
     
    Last edited: Jan 9, 2020
  7. ADSTA

    ADSTA Registered

    Joined:
    Nov 19, 2011
    Messages:
    1,613
    Likes Received:
    1,109
    Have a look in all_vehicles.ini
    Use Ctrl+f to do a search if you want to find a particular car.
    [VEHICLE]
    ID=1316
    File="E:\Steam\steamapps\common\rFactor 2\Installed\Vehicles\Toyota Celica\0.1.3\1600GT_39.VEH"
    Skin=""
    MetersDriven=0
    MoneySpent=-1
    FreeVehicle=0
    FOV=0
    Seat=(10.000,10.000)
    SeatPitch=99.00
    RearviewSize=(-10.000,-10.000)
    Mirror=(10.000,10.000)
    MirrorPhysical=(0.000,0.000,0.000)
    MirrorLeft=(0.000,0.000,1.000)
    MirrorCenter=(0.000,0.000,1.000)
    MirrorRight=(0.000,0.000,1.000)
    FFBSteeringTorqueMult=1.000
    UpgradeList:
     
    Dumedo likes this.
  8. Lazza

    Lazza Registered

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    6,867
    Likes Received:
    2,661
    Why are you answering me? I was talking to the OP. I didn't quote you, and I didn't say not to try what you said as a workaround.
     
  9. ADSTA

    ADSTA Registered

    Joined:
    Nov 19, 2011
    Messages:
    1,613
    Likes Received:
    1,109
    @Dumedo
    In the player.JSON you will find this :
    User Vehicle Data":true,
    User Vehicle Data#":"0=save with user mod data (in CCH files), 1=save separately (in all_vehicles.ini)",

    "true" is defaut which saves to the all_vehicles.ini. Use true or false even though it says 0 or 1. For whatever reason the game will overwrite a number to a word. Bit bloody fussy I thinks. :rolleyes:

    Change it to false if you want. I have no idea if it will help but going on what you quoted from the controller json, there is a chance.
     
    Dumedo likes this.
  10. Dumedo

    Dumedo Registered

    Joined:
    Nov 8, 2016
    Messages:
    44
    Likes Received:
    7
    @ADSTA
    "User Vehicle Data" is on "True"
    In all_vehicle.ini the car I'm using, I have 6 occurence regarding this car/rfmod combo:
    ID=2329
    File="H:\SteamLibrary\steamapps\common\rFactor 2\Installed\Vehicles\Oreca_07_LMP2_2017\2.03ERS\09_ARMS_42.VEH"
    FFBSteeringTorqueMult=1.000

    ID=1423
    File="H:\SteamLibrary\steamapps\common\rFactor 2\Installed\Vehicles\Oreca_07_LMP2_2017\2.02ERS\09_ARMS_42.VEH"
    FFBSteeringTorqueMult=0.750

    ID=1026
    File="H:\SteamLibrary\steamapps\common\rFactor 2\Installed\Vehicles\Oreca_07_LMP2_2017\2.01ERS\09_ARMS_42.VEH"
    FFBSteeringTorqueMult=1.000

    ID=895
    File="H:\SteamLibrary\steamapps\common\rFactor 2\Installed\Vehicles\Oreca_07_LMP2_2017\2.00ERS\09_ARMS_42.VEH"
    FFBSteeringTorqueMult=0.750

    ID=862
    File="H:\SteamLibrary\steamapps\common\rFactor 2\Installed\Vehicles\Oreca_07_LMP2_2017\1.90ERS\09_ARMS_42.VEH"
    FFBSteeringTorqueMult=0.750

    ID=833
    File="H:\SteamLibrary\steamapps\common\rFactor 2\Installed\Vehicles\Oreca_07_LMP2_2017\1.70ERS\09_ARMS_42.VEH"
    FFBSteeringTorqueMult=0.750
    As you can see the latest and the third last have FFBSteeringTorqueMult=1.000

    I'm going to make some experiments, changing the FFBSteeringTorqueMult to 0.750 in all these occurrence and see what happen.
    Thank you
     
    Last edited: Jan 9, 2020
  11. Dumedo

    Dumedo Registered

    Joined:
    Nov 8, 2016
    Messages:
    44
    Likes Received:
    7
    So after 2 different test I can say that @ADSTA is the winner, pointing me the right direction.

    I've changed all "FFBSteeringTorqueMult" in all_vehicles.ini for the car I'm using to my 0.75 value, I tested on the same server saturday and today and all is fine, no need to reload my controller settings.

    Last thing I need to test is driver swap.

    So not really solved but just a workaround.

    Thank you all

    :D
     
    Last edited: Jan 12, 2020
    sherpa25 likes this.
  12. ADSTA

    ADSTA Registered

    Joined:
    Nov 19, 2011
    Messages:
    1,613
    Likes Received:
    1,109
    Good to see progress has been made. :cool:
    I came across that Vehicle Data setting while I was doing my mirror guide.

    I don't guarantee my work for driver swaps, so wohoo, winner winner chicken dinner.
     
    Dumedo likes this.

Share This Page