Shuttering

Discussion in 'Technical Archives' started by matt1818, Mar 15, 2013.

  1. matt1818

    matt1818 Registered

    Joined:
    Mar 5, 2013
    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    No matter what I do I can't get rid of the shuttering I have I racing it has 100 times better grafix than r factor2 and it runs flawless I am just lost I have tried everything I have read to help this issue and still no closer to a fix I like the game but with shuttering its useless .someone from isi can you please help me address this problem .
     
  2. matt1818

    matt1818 Registered

    Joined:
    Mar 5, 2013
    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Rfactor 2 AI cars will have very strange shuttering-jumpy video effect when racing near my car..
    Tried all kind of video card graphic settings: let app decide, hig quality, vsync off , on. etc resolutions (720p,1080, etc), in game video settings..all low or high, etc..
    it does not matter what I do. The effect remains even when I am getting 300 +FPS!! .That makes the game unplayable :-(

    Already tried newest nvidia drivers and the trick .PLR
    Flush Previous Frame="0" // Make sure command queue from previous frame is finished
    Change the 0 to a 1

    Computer is:
    Windows 7 64 bit
    Processor: AMD Phenom(tm) II 1100t 6 core, ~3.3 ghz
    Memory: 16 gb RAM
    Available OS Memory: 3070MB RAM
    DirectX Version: DirectX 11
    geforce gtx 550 TI

    It should be enough to play the game at high settings.
    I get over 300 fps when it's not capped and still shutters.
    Happens in single player / online and it's with and without ai with or without ppl in multiplayer even in my own dedicated server with and without AI

    Found this post edited it to my specs but same issues I have !!!!!!!!!!
     
  3. matt1818

    matt1818 Registered

    Joined:
    Mar 5, 2013
    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Damn is so frustrating to pay 85 dollars for a game that runs as smooth as a 1980 Atari game ....I guess it's back to I racing for me ......
     
  4. Adrianstealth

    Adrianstealth Registered

    Joined:
    May 28, 2012
    Messages:
    4,452
    Likes Received:
    980
    Try software sync & capping your fps at a certain level

    I.e 74 (then test 76 , 78 etc )
     
  5. matt1818

    matt1818 Registered

    Joined:
    Mar 5, 2013
    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Yea I have tried that but just using v sync it caps at 60 .there seems to be no difference at 60 fps or 300 fps .
     
  6. matt1818

    matt1818 Registered

    Joined:
    Mar 5, 2013
    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    I think before I give up on this I will try using my g27 instead of my csw . I think the wheel may be sending more info than the game can handle IDK I am running out of things to try ....
     
  7. Adrianstealth

    Adrianstealth Registered

    Joined:
    May 28, 2012
    Messages:
    4,452
    Likes Received:
    980
    Try turning off record replays
    (Turn everything off to do with replays) -(option in replay fridge in single player)

    This will test if yr hard drive writes are causing pauses in graphics
     
  8. matt1818

    matt1818 Registered

    Joined:
    Mar 5, 2013
    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Yea done that but thanks for the help
     
  9. Adrianstealth

    Adrianstealth Registered

    Joined:
    May 28, 2012
    Messages:
    4,452
    Likes Received:
    980
    Re-instate your system with clean windows install, maybe a good clean will sort things
     
  10. matt1818

    matt1818 Registered

    Joined:
    Mar 5, 2013
    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Unfortunately it is a fresh copy of windows so IDK love the game hate the problems I am going to try a few more things and wait till isi gets there stuff right there's been way to many ppl with this issue for them not to address it so
     
  11. matt1818

    matt1818 Registered

    Joined:
    Mar 5, 2013
    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Adrian how do I set the frame cap to 74 76 78 ect...
     
  12. Joe Campana

    Joe Campana Member

    Joined:
    Jan 19, 2012
    Messages:
    129
    Likes Received:
    2
    Try using the sync options either in the rFConfig program or in-game menus. That plr file option is no longer used.
     
  13. matt1818

    matt1818 Registered

    Joined:
    Mar 5, 2013
    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Is the issue just a nvidea issue or is it all graffix cards
     
  14. Joe Campana

    Joe Campana Member

    Joined:
    Jan 19, 2012
    Messages:
    129
    Likes Received:
    2
    Well, I have a couple of machines similar to yours - phenom ii 945 w/ 560 Ti, phenom ii 1050t w/ various cards. they all run perfectly smoothly without any tweaking. i run these at High detail settings rather than Full, but everything else at Max. runs smooth no problems at all.
     
  15. matt1818

    matt1818 Registered

    Joined:
    Mar 5, 2013
    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    I wish I could say the same is there anything you might know of that may fix my shuttering its internmitent and nothing in forums or anything I have read has made it any better . Like I said I am just lost on resolving this .all other games run with zero issues so that leads me to believe its the rfactor 2 game .
     
  16. Adrianstealth

    Adrianstealth Registered

    Joined:
    May 28, 2012
    Messages:
    4,452
    Likes Received:
    980
    Matt

    In the player .ini file

    Max frame rate "0" ( it's set to 0 as switched off but enter figure in here to set max frame rate)

    Hey you have fresh install if windows, I trust you have downloaded & installed the latest motherboard & chipset drivers
    ???
     
  17. matt1818

    matt1818 Registered

    Joined:
    Mar 5, 2013
    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Yea man all is good there I have a degree in PC maint and repair so I know a little about pcs but I am stumped on this lol . I am going to do a fresh install of os and only put r factor 2 on the pc and see if I can't reproduce the problem or get it fixed thanks to all who has tried to help I appreciate it . I will post my results thanks .
     
  18. Adrianstealth

    Adrianstealth Registered

    Joined:
    May 28, 2012
    Messages:
    4,452
    Likes Received:
    980
    I had problems when I used the auto updater for the last build,

    All ok when I completely deleted rf2 & did a fresh install of new build

    Gosh must be frustrating for you
     
  19. matt1818

    matt1818 Registered

    Joined:
    Mar 5, 2013
    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    It is real frustrating but I am determined to run this sim . I will start replacing parts it's kind of personel now lol ...
     
  20. privatebrian

    privatebrian Registered

    Joined:
    Jan 30, 2012
    Messages:
    598
    Likes Received:
    12
    Hi

    I also have this very annoying problem (came within the last few builds), where when you get close to the other cars they appear to oscillate backwards and forwards very fast,ive also tried allsorts of different settings and found that if i turn shadows or mirrors off the problem goes.

    Shadows with mirrors on seems to bring my system to it's knee's

    System Specs:
    AMD FX4100 @ 3.8GHz
    8GB DDR3 @ 1600 Ram
    GTX560 Factory OC 1GB Vram
    Windows7 64 bit Home Premium

    Before the last few builds i could run shadows and mirrors with no problems.
     

Share This Page