unable to run rf2

Discussion in 'Technical & Support' started by Benz, May 26, 2021.

  1. Benz

    Benz Registered

    Joined:
    Jun 1, 2018
    Messages:
    7
    Likes Received:
    1
    Hi,
    when i start rf2, the program starts and then shuts down, before i reach the home screen.
    I reinstalled the game, I reinstalled my graphics driver, I did the integrity check in steam, but nothing helped. What is very surprising is that it worked correctly there!
    Can you help me to solve this problem because I can not use rf2 anymore.
    thank you in advance
     
  2. redapg

    redapg Registered

    Joined:
    Jan 16, 2012
    Messages:
    1,976
    Likes Received:
    687
    If you use your old User Files, try this:
    Before you start rFactor 2, rename the Folder
    ..\steamapps\common\rFactor 2\UserData
    into
    ..\steamapps\common\rFactor 2\UserData_backup
    for Example and then start the Game.
    In that Way you get fresh User Files, which often solves such Problems.
    Does that help?
     
  3. Benz

    Benz Registered

    Joined:
    Jun 1, 2018
    Messages:
    7
    Likes Received:
    1
    I don't have the UserData_backup directory I only have UserData
    Thank you
     
  4. redapg

    redapg Registered

    Joined:
    Jan 16, 2012
    Messages:
    1,976
    Likes Received:
    687
    Read what i have written. ;)
    I wrote:

    rename the Folder
    ..\steamapps\common\rFactor 2\UserData
    into
    ..\steamapps\common\rFactor 2\UserData_backup
    ......
     
  5. Benz

    Benz Registered

    Joined:
    Jun 1, 2018
    Messages:
    7
    Likes Received:
    1
    Sorry I read a bit quickly.
    Thank you very much now the game is launching well.
    But I'm out of luck, because when I click on the drive button to start driving, the game crashes and no action is possible, I can't even escape.
    I am forced to reboot
     
  6. redapg

    redapg Registered

    Joined:
    Jan 16, 2012
    Messages:
    1,976
    Likes Received:
    687
    Do you start the Game from Steam?
    If yes, rightclick on the Game in the left Column of the Game Library (green "Circle") and select "Properties".
    In the Tab "Generally" (blue "Circle" "Allgemein" on the Screenshot), enter +trace=3 into the Field that is marked with the red "Circle".
    You can remove that Entry again later, because it is needed for Debugging only.
    Then start the Game.
    After it crashed, go to the Folder
    ..\steamapps\common\rFactor 2\UserData\Log
    There you should find a Trace File from that Session.
    Upload that Trace File here, that we can check if we find something strange in it.
    tracestart.jpg
     
  7. Benz

    Benz Registered

    Joined:
    Jun 1, 2018
    Messages:
    7
    Likes Received:
    1
    yes I run game by steam.
    attached the "trace" file.
    thank you
     

    Attached Files:

  8. Lazza

    Lazza Registered

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    9,435
    Likes Received:
    4,457
    @Benz you have a "double controller" thing going on, and the game spends a lot of time swapping what is actually the same device.

    Please see this post and thread, and if possible note what I said next - if you create a new controller profile it'll probably fix it, but please keep your current one as it may prove useful to the devs for troubleshooting.

    https://forum.studio-397.com/index....changing-track-car-ingame.68958/#post-1060814

    (note: Yoko typed some stuff within the quote in his last post, so bear that in mind if you can't see what he said about it)
     
  9. Benz

    Benz Registered

    Joined:
    Jun 1, 2018
    Messages:
    7
    Likes Received:
    1
    I created a new controller profile, but it's the same, it doesn't work.
    I join my controller.json file, if that helps
     

    Attached Files:

  10. Lazza

    Lazza Registered

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    9,435
    Likes Received:
    4,457
    Ok, let's try the brute force method then. Rename or move your whole Userdata folder, verify rF2 files in steam, and try again. That'll reset your game profile and all the config files.

    Sorry! Got confused which thread this was. You obviously did that above...

    @Benz Just reading that post again, perhaps the solution for him was loading the preset profile in the game. It's not very clear unfortunately, and this is the second time for this issue, people tend to fix it then move on without detailing what worked...
     
    Last edited: May 28, 2021
  11. Benz

    Benz Registered

    Joined:
    Jun 1, 2018
    Messages:
    7
    Likes Received:
    1
    finally i uninstalled the game with steam and then i deleted the "rfactor 2" folder on my hard drive.
    I reinstalled and now it works.
    thank you very much for your help
     
    Lazza likes this.
  12. Lazza

    Lazza Registered

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    9,435
    Likes Received:
    4,457
    Glad it's working, bit of a mystery though. Would have thought the new UserData would have been as effective as a complete reinstall for a controller issue. Oh well.

    *to be fair, you did have a lot of content errors as well, I focused on the controller...
     
    Last edited: May 28, 2021
    Benz likes this.
  13. senoyches

    senoyches Registered

    Joined:
    May 16, 2021
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    I wrote yesterday in a German thread, about my problem so I will explain it very short.

    I downloaded some Mods from the workshop and after start the game again, it crashes by showing the main menu, yesterday evening I found a mod that make the crash.
    But now I come into the game starting a race and after the race loaded 100% the game crashes without any failure notice.

    here is the trace file.
     

    Attached Files:

  14. redapg

    redapg Registered

    Joined:
    Jan 16, 2012
    Messages:
    1,976
    Likes Received:
    687
    The Trace ends short before the last Car gets loaded and i don't really see a bigger Problem in the Trace File.
    I have seen all "Error"-Messages from your Trace File, in Trace Files where everything was loaded properly already.
    But with the latest Build, i also sometimes get the Game crashing, short before the Loading of a Track gets finished.
    And when i restart it with the exact same Configuration, it loads properly.
    Did you do that too and did it crash again?
     
  15. senoyches

    senoyches Registered

    Joined:
    May 16, 2021
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    You mean - only restarting the game and loading the race again, with the same configuration?

    thats what I do many times. The Last 3 times with the exakt identical configuration. It crashes always. And this configuration works fine last week.
     
  16. redapg

    redapg Registered

    Joined:
    Jan 16, 2012
    Messages:
    1,976
    Likes Received:
    687
    And does the Trace always ends at the same Entries?
     
  17. senoyches

    senoyches Registered

    Joined:
    May 16, 2021
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    I will try it, because I activate the trace option, earlier today, so I had only 1 logged start.
     
  18. redapg

    redapg Registered

    Joined:
    Jan 16, 2012
    Messages:
    1,976
    Likes Received:
    687
    What you also can do, is to use the same Track and a S397 Car and try if that loads properly then.
     
    Last edited: May 31, 2021
  19. senoyches

    senoyches Registered

    Joined:
    May 16, 2021
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    how can I see what are orginial Cars?

    And the additonal file is from the last test I made.

    I uninstalled some mods, but it looks like I have some dependencies of a special mod. Because after I restarting the game, a updating dialog appears and loads some mods from [Team Tchacha]. I dont know why....

    Team Tchacha seems to be a content creator called "Tchachalowski" I had uninstalled every mod of him, but it loads again and again.
     

    Attached Files:

    Last edited: May 31, 2021
  20. redapg

    redapg Registered

    Joined:
    Jan 16, 2012
    Messages:
    1,976
    Likes Received:
    687
    Did you subscribe to his or other Content in the Steam Workshop?
    If yes, you also have to unsubscribe of that Content there, to get rid of it.
    And original Cars are all DLC Cars of course and all Cars that you can find in the S397 Workshop
    The last Trace that you did upload ends at another Position and i still can't see something that explains a Crash.
    I would say, try it with a S397 Track and Car first and when that Combination loads properly, try it with a Car that you did download.
    If that crashes then, post a Trace File again.
    Maybe we can find something in it then.
     

Share This Page