Stupid person running rf2 has problems with low FPS

Discussion in 'Technical & Support' started by FORMULAEFAN71, Jan 2, 2020.

  1. FORMULAEFAN71

    FORMULAEFAN71 Registered

    Joined:
    Dec 3, 2019
    Messages:
    30
    Likes Received:
    3
    Hello, I’m stupid and most of the time I have no idea what I’m doing, but I’ve been encountering many problems that I have no idea how to solve. Most recently the frame rate. The first outlap and flying lap is pretty smooth but after that it gets more and more laggy. It evens gets to another different problem where the speedometer is reading a number (let’s say 160) but the car is going very very slow and definitely not that speed. The car will also handle like it is going that speed and when you are going around a corner, you think you are going slower and an optimal speed, but the car will just skrrt off.
    Video settings:

    Resolution: 1920 x 1080

    Anti Aliasing: Level 1

    Refresh Rate: 60Hz

    Sync: None

    Post Effects: None

    FXAA: Off

    sorry if I made you cringe because I’m so nooby
     
  2. stonec

    stonec Member

    Joined:
    Jun 19, 2012
    Messages:
    3,178
    Likes Received:
    1,292
    Post your specs and GPU and it's easier to narrow the issue down, I see you posted some specs in the input lag thread but you didn't mention GPU model.
     
  3. FORMULAEFAN71

    FORMULAEFAN71 Registered

    Joined:
    Dec 3, 2019
    Messages:
    30
    Likes Received:
    3
    nvidia geforce gtx 960m
     
  4. Bjørn

    Bjørn Registered

    Joined:
    Oct 4, 2010
    Messages:
    1,674
    Likes Received:
    612
    Urgh :) - that's a slow one, I'm afraid...
     
  5. Lazza

    Lazza Registered

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    7,379
    Likes Received:
    3,086
    Slow motion car sounds like a CPU issue. Judging by your GPU I'd say both are probably too slow.
     
    davehenrie likes this.
  6. Dave^

    Dave^ Registered

    Joined:
    Oct 14, 2019
    Messages:
    142
    Likes Received:
    53
  7. Lazza

    Lazza Registered

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    7,379
    Likes Received:
    3,086
  8. Dave^

    Dave^ Registered

    Joined:
    Oct 14, 2019
    Messages:
    142
    Likes Received:
    53
    Just checked the card specs, you're probably correct...
     
  9. FORMULAEFAN71

    FORMULAEFAN71 Registered

    Joined:
    Dec 3, 2019
    Messages:
    30
    Likes Received:
    3
    It’s kind of both. I do get some micro freezes or stuttering or whatever, and I get the slow motion. A little while ago, I had the same problem and found a thread in steam discussing the slow motion. They said it was mostly a CPU type error and was solved by clicking “Force 32-bit” box in settings. I did this and it worked, but now it just gives an error message when it’s done loading the track
     
  10. DrivingFast

    DrivingFast Registered

    Joined:
    Mar 1, 2018
    Messages:
    1,359
    Likes Received:
    882
    Try

    post process OFF
    AA level 1
    Full HD

    Circuit detail, texture detail, car detail : MEDIUM
    opponent detail : LOW and visible opponent : 6
    Anisotropic X4
    Shadows : HIGH ( low and medium there are no circuit shadows on the Nordschliefe)
    Environment reflection : LOW (optionnal)
    EVERY THING ELSE : OFF

    Time scale : OFF (CPU-shadows)
    Privilegiate : between 11:00 AM and 13:AM + max 15 AI + avoid rain. Weather without clouds can help.

    edit
    anisotropic X4
    auto detail FPS : 60 for 60 hz screen etc
     
    Last edited: Jan 3, 2020
  11. Filip

    Filip Registered

    Joined:
    Feb 9, 2017
    Messages:
    926
    Likes Received:
    727
    I have the same gpu and 16 gb ram.
    Good news: it is playable.
    Bad news: with huge compromises.

    Forget about rain, night, sunsets, dawns. That gpu is too weak for that stuff, only 100% dry weather, zero clouds, broad daylight.

    For a smooth stutter-free experience I tried everything, from RivaTuner to calculating and limiting fps with 3 decimal point precision etc. None of that worked perfectly, only thing that gives total smoothness for me regardless of fps is VSync and downgrading resolution to 1440*900. At first it looks blurry on that res but now I even don't notice it and I never got used to stutters.

    Even with all those settings and lower res I get occasional stutters and fps drops below 60 with many cars around on Nordschleife and few mod tracks. How much of that is gpu and how much cpu I don't know.

    From memory: post process off, AA level 3 (best performance/quality value), in game almost everything to off except shadows low (I can't stand hovering cars).
    It is important to set Rain drops off, even on sunny weather it gives huge fps boost.
    Cca 10 visible AI.

    In NVidia Control Panel also setting many stuff for performance.

    When and if I find time I'll post my exact settings.
     
  12. FORMULAEFAN71

    FORMULAEFAN71 Registered

    Joined:
    Dec 3, 2019
    Messages:
    30
    Likes Received:
    3
    Yeah, nothing seems to be working, it won’t let me change my resolution either. Guess I’ll just have to play with the keyboard again lol
     

Share This Page