Rfactor2 The VR thread -settings & tips

Discussion in 'General Discussion' started by Adrianstealth, Apr 30, 2017.

  1. Narrowbackwing

    Narrowbackwing Registered

    Joined:
    Jan 12, 2012
    Messages:
    429
    Likes Received:
    156
    No
     
  2. MaD_King

    MaD_King Registered

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    1,829
    Likes Received:
    611
    No, all is working well out of beta.
    You need just to launch the graphics setting tool to select HMD+Mirror in the VR select box.
     
  3. Revan

    Revan Registered

    Joined:
    Jan 27, 2012
    Messages:
    83
    Likes Received:
    1
    Thanks :)
     
  4. GaetanL

    GaetanL Registered

    Joined:
    Mar 14, 2012
    Messages:
    334
    Likes Received:
    61
    Just "HMD only", that use less ressources ;)
     
    Revan likes this.
  5. DrivingFast

    DrivingFast Registered

    Joined:
    Mar 1, 2018
    Messages:
    1,639
    Likes Received:
    1,082
    The screen no longer flickers with hmd only : we can use this setting now!
     
    GaetanL likes this.
  6. Revan

    Revan Registered

    Joined:
    Jan 27, 2012
    Messages:
    83
    Likes Received:
    1
    Great
     
  7. ayrtonforever

    ayrtonforever Registered

    Joined:
    May 31, 2017
    Messages:
    189
    Likes Received:
    79
    nope, you con run it in VR with official build too, on the old UI
     
  8. Revan

    Revan Registered

    Joined:
    Jan 27, 2012
    Messages:
    83
    Likes Received:
    1
    Is there a "Black Box Relative"-like thing which i can use in VR?
    i tried several HUDs but i never see the distances to the cars in front or behind me, which car class or how fast a car catches up in multiclass.

    I also tried Simhub but that didn't worked in VR.
     
  9. Ciccina2016

    Ciccina2016 Registered

    Joined:
    Mar 25, 2018
    Messages:
    148
    Likes Received:
    36
    so today I retried in VR and I noticed that with same track same race settings you get different framerate performance depending on which class you select .
    I tried the gt3 cars and I noticed more framedrops than selecting open wheels such the MClaren MP4/13.

    btw.. I re-installed RF2 , removed opencomposite.oculustrattool and just used Steam VR with SS 1.5 , I had a blast at Indianapolis,Sebring and Zandvoort.

    Stable 80 FPS with high settings..
     
  10. DrivingFast

    DrivingFast Registered

    Joined:
    Mar 1, 2018
    Messages:
    1,639
    Likes Received:
    1,082
    Oculus driver supersampling is the same via oculus debug tool and opencomposite.

    But it is NOT the same as SteamVR supersampling.

    Oculus deliver best quality supersampling (so less performance as the same level) compared to SteamVR.

    With Rift S, I get a good image quality with Oculus 130% + max quality nvidia control panel (high quality texture + X16 aniso + LOD negative bias : clamp) + rF2 AA level 5 + ultra quality for texture/circuit detail/player detail.
     
  11. mixer61

    mixer61 Registered

    Joined:
    Dec 26, 2011
    Messages:
    526
    Likes Received:
    145
  12. DrivingFast

    DrivingFast Registered

    Joined:
    Mar 1, 2018
    Messages:
    1,639
    Likes Received:
    1,082
    No what ?
     
  13. Ciccina2016

    Ciccina2016 Registered

    Joined:
    Mar 25, 2018
    Messages:
    148
    Likes Received:
    36
    Can you confirm the framedrop based on car class selected when racing offline?
     
  14. DrivingFast

    DrivingFast Registered

    Joined:
    Mar 1, 2018
    Messages:
    1,639
    Likes Received:
    1,082
    Absolutely.

    Apart from the graphic settings, the framerate varies enormously depending on the number of AIs, the choice of AIs, the visible AIs, the circuit, the rain, the amount of clouds, the time of day and the day / night cycle ( timescale). So yes for the choice of car and the choice of AI.
     
  15. MarcG

    MarcG Registered

    Joined:
    Oct 4, 2010
    Messages:
    6,741
    Likes Received:
    2,114
    I can Yes, different cars have different levels of details (more polygons) so some Cars cost more performance than others, you'll notice a difference on the same track with the same number of AI.
    RF2 has always been a Sim that varies in performance based on what Track & Car combo you run, hence there's been wishes for years about Graphical Default Settings for various scenarios to save adjusting settings all the time.
     
  16. mixer61

    mixer61 Registered

    Joined:
    Dec 26, 2011
    Messages:
    526
    Likes Received:
    145
    That was an answer for revan.
     
    DrivingFast likes this.
  17. Ciccina2016

    Ciccina2016 Registered

    Joined:
    Mar 25, 2018
    Messages:
    148
    Likes Received:
    36
    I can confirm that ,
    I disabled time progression and set it at 12:00 to avoid any extra shadow management and tried 20 AI cars at Indianapolis ( 11 AI visible):
    using MClaren openwheels avg of 80 FPS
    using GT3 cars framedrops starting from the beginning of the session when in the box and carrying on during the race

    This is the most fustrating thing of this videogame... not easy to configure and really good when works fine..
     
  18. DrivingFast

    DrivingFast Registered

    Joined:
    Mar 1, 2018
    Messages:
    1,639
    Likes Received:
    1,082
    I advise you to configure the graphic settings on the S397 Nurburgring GP. Use the GT3 including the latest Audi.

    It is the most poorly optimized circuit on rF2.
     
  19. Tyborg007

    Tyborg007 Registered

    Joined:
    May 5, 2020
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Vr not working ?

    I am having an issue. Just got the game and some dlc yesterday. Did all the Vr stuffs I could find during researching.

    Start Oculus>start steam Vr> start rf2 go to settings and video settings and ticked Vr on. Start the single player little helmet....wait wait, the game button in steam goes back to “play” so the game crashes and doesn’t start?

    I am sure im doing something wrong. I went in an ini file I think, to find an file I read shouldn’t be there.... and it’s not. D3d something.

    options? Probably won’t ply game without Vr so I need to know pretty soon.
     
  20. Ciccina2016

    Ciccina2016 Registered

    Joined:
    Mar 25, 2018
    Messages:
    148
    Likes Received:
    36
    Don;t start steam vr, just start the game in VR mode.
     

Share This Page