rFactor 2 Does Not Detect Moza R9 HELP

Discussion in 'Technical & Support' started by bemmis, Jan 6, 2023.

  1. bemmis

    bemmis Registered

    Joined:
    Jan 4, 2023
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Using the standard pairing/calibration options in settings, there is no indication that the game detects the Moza R9 wheel base.

    I have exhausted my online search for solutions; it has yielded no results. I have seen only one or two instances of this problem - the solution was to alter the controller properties in steam, but in this case that had no effect. The game continues to behave as if there is no wheelbase connected to the computer. This is particularly confusing and concerning because I see that many people are using this wheelbase without issue, and that there is a calibration preset for it (but with Moza wheel and pedals) within the game as well.

    The R9 works as normal with my other racing sim titles, and I see that it is detected by steam. rFactor2 detects my pedals and shifter box as normal.

    Setup:
    Moza R9 base
    3DRap button plate (shifters) USB 2.0
    OMP wheel
    DT Racing Pedals
    Windows 11

    I would greatly appreciate and suggestions. I'm otherwise at a dead end, unable to play the game.
    rThanks
     
    Last edited: Jan 6, 2023
  2. Coutie

    Coutie Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    3,769
    Likes Received:
    2,236
    Is it turned on? Might be obvious, but you never know.
     
  3. trichens

    trichens Registered

    Joined:
    Nov 2, 2020
    Messages:
    210
    Likes Received:
    148
    Hi @bemmis. What exactly do you mean by not detected?
    You have said that you go through the pairing and calibration process.
    Does that mean that in the steering set-up you can set the left and right turn and the steering lock limits, or is it not detected for that?
     
  4. bemmis

    bemmis Registered

    Joined:
    Jan 4, 2023
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    I have not successfully initiated detection or calibration, but have attempted to by accessing those menus. I mentioned that hoping to forgo speculation about trivial user error like this. Thank you though.
     
  5. Lazza

    Lazza Registered

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    12,298
    Likes Received:
    6,544
    You need to make it clearer exactly what you've tried. For example:
    • Go to the assignments page
    • Click "steer left"
    • Turn the wheel all the way to the left (rotate it, multiple times).
    Does the game not pick that up?

    The wheel has some buttons? Does the game let you assign those?
     
  6. trichens

    trichens Registered

    Joined:
    Nov 2, 2020
    Messages:
    210
    Likes Received:
    148
    In the rFactor2\UserData\Player folder you should have a Controller.JSON file.
    Open that in a text editor - like Notepad - and search for "Device Name 1"
    It should take you to a section that will list 16 devices.
    You should find ALL the devices that rfactor2 "detects" will be listed.
    Mine lists my shifter, handbrake, a homemade button box, pedals and wheelbase.
    What does yours show?
     
    bemmis likes this.
  7. Lazza

    Lazza Registered

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    12,298
    Likes Received:
    6,544
    Did you load the Moza profile?
     
  8. Adrian Blasco

    Adrian Blasco Registered

    Joined:
    Mar 13, 2020
    Messages:
    59
    Likes Received:
    88
    It's already been fixed, the error was in the base firmware, my fault, hahaha thanks.
     
    Lazza likes this.

Share This Page