[Official] DX9 vs DX11 performance difference

Discussion in 'Technical & Support' started by 4thworld, May 4, 2017.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Marc Collins

    Marc Collins Registered

    Joined:
    Jan 11, 2012
    Messages:
    3,167
    Likes Received:
    162
    Replays, or anything else involving the UI, don't work properly yet. Ignore results. Tell me whether you get stutters while driving in full screen without using sync and without using an artificially low MaxFramerate. Also, use only ISI DX11 updated content if you are trying to test things regarding DX11 (just in case you thought otherwise).
     
    Stan likes this.
  2. Ari Antero

    Ari Antero Registered

    Joined:
    Jul 27, 2012
    Messages:
    1,882
    Likes Received:
    826
    Perhaps this post can help you to get stutter free rFactor 2 : https://forum.studio-397.com/index.php?threads/stuttering-while-maxfps-60.56055/#post-898429
    and this: https://forum.studio-397.com/index.php?threads/stuttering-while-maxfps-60.56055/#post-898509

    :)
     
    Stan and marmagas like this.
  3. patchedupdemon

    patchedupdemon Registered

    Joined:
    Jan 3, 2017
    Messages:
    1,602
    Likes Received:
    1,151
    Just saying,I have stutters when I run non official content,I thought great,back to dx 9 standards of smoothness,but then tired official content and back to bitter smooth.
     
  4. Ari Antero

    Ari Antero Registered

    Joined:
    Jul 27, 2012
    Messages:
    1,882
    Likes Received:
    826
    I can see that my PC is using 3714MB memory and 4400 ram. Could high memory usage be course why so many are complaining about stutters in rF2 ?
     
    Last edited: Jun 10, 2017
  5. Ari Antero

    Ari Antero Registered

    Joined:
    Jul 27, 2012
    Messages:
    1,882
    Likes Received:
    826
    Multiview fullscreen and sync issue seem to be fixed in Build 1879993.
    In game multiview UI is still minimized.

    Good work S397, well done :)
     
  6. Stan

    Stan Registered

    Joined:
    Jan 18, 2016
    Messages:
    166
    Likes Received:
    87
    @Marc Collins The purpose of this replay was just to show the problem, and the stutters are still present without using any sync, with a fps oscillating between 85 and 135. Of course using updated content. Thank you again.

    @Ari Antero Thanks Ari, I have just tried "your sync method", and it appear that... I am not really in Fullscreen mode!
    What is strange, is that the first time I launch the ui, I know that I am not in Fullscreen when I can't use the mouse or when the keyboard "bip"... so I relaunch rf2 and then I am finally in Fullsceen...
    That's what I was thinking, but when I tried what you have suggested with the video sync, my fps is not capped @60... it seems that you found my bug! So thanks again, but is there a solution/tweak for it?

    Edit: And the problem remain even with the last build 1879993
     
    Last edited: Jun 10, 2017
  7. Ari Antero

    Ari Antero Registered

    Joined:
    Jul 27, 2012
    Messages:
    1,882
    Likes Received:
    826
    Just restart rF2 but don`t close rF2 User interface.
    My game seem to work fine with latest Build 1879993 and GEFORCE GAME READY DRIVER
    Version: 382.53 WHQL
    .
     
  8. Stan

    Stan Registered

    Joined:
    Jan 18, 2016
    Messages:
    166
    Likes Received:
    87
    @Ari Antero Still 382.33 here, I'll update the nVidia driver later today and I'll test tonight... thank you!
     
  9. Ari Antero

    Ari Antero Registered

    Joined:
    Jul 27, 2012
    Messages:
    1,882
    Likes Received:
    826
    @Stan I don`t know which video card you are using but perhaps look a bit memory usage which I am pointing in my post # 244 and if memory is bottlenecking lower in game details and look if it helps to get rid of stutters.
     
  10. Rony1984

    Rony1984 Registered

    Joined:
    May 10, 2012
    Messages:
    488
    Likes Received:
    23
    I just tested the latest build, have the same issue(s) and maybe some very good additional info.

    I experience 2 issues: the 'fullscreen' and input-lag issue, and stuttering.

    Input-lag: I've read about it before and now can confirm it myself: sometimes full-screen doesn't seem to be 'real' fullscreen, as evidenced by 2 phenomenon: hearing windows-sounds when pressing any key(ctrl-c and ctrl-f in my case) and massive input lag. This is what happend: Started rf2, loaded mills and the gp3, went on track, pressed ctrl-c and ctrl-f, was surprised to hear windows-sounds and see massive input-lag and no screen-tearing, restarted rf2, loaded the aformentioned, went on track, pressed the same keys, result: no sounds, no input-lag and heaps of screen-tearing.

    In addition to the lag, I also experience massive stuttering as discussed above and it looks just like in that vid. I previously posted about this here where I thought the fullscreen issue to have been solved, but apparently is still intermittently present:

    https://forum.studio-397.com/index....formance-difference.55385/page-10#post-896377

    So it seems to be 2 seperate issues, of which the stuttering is always present and the fullscreen issue intermittently. I've made perflogs which hopefully capture both phenomenon. See the file names for info.

    EDIT: I found something with the help of the utility GPU-Z and I don't know how it's possible. It might not mean nothing, it might have something to do with the stuttering I experience: when driving, the rf2 GPU-bar, the green one, never goes above 60-70%. In the GPU-Z interface and log-file however, it is evident that the GPU load is often 100%.. Is this just a wrong measurement by either rf2 or GPU-Z, or is something elso off? added GPU-Z log and pic
     

    Attached Files:

    Last edited: Jun 10, 2017
  11. Rony1984

    Rony1984 Registered

    Joined:
    May 10, 2012
    Messages:
    488
    Likes Received:
    23
    as an addition to the post above, I somehow couldn't add more files; got an error message
     

    Attached Files:

  12. Stan

    Stan Registered

    Joined:
    Jan 18, 2016
    Messages:
    166
    Likes Received:
    87
    @Ari Antero So Ari, my card is an MSI-780GTX-OC2, build is 1879993 and I updated the driver to 382.53... I'm still unable to get my fps capped by video_sync, and no noticeable change on the stutterings!
    About the used memory, it report between 3700/3900mb and for the rF2_ram, only 1735... then it could be the cause of the stutters!?!
     
    Last edited: Jun 11, 2017
  13. Ari Antero

    Ari Antero Registered

    Joined:
    Jul 27, 2012
    Messages:
    1,882
    Likes Received:
    826
    MSI-780GTX-OC2 has 3072 mb VRAM
    You can download MSI Afterburner from this link:http://www.guru3d.com/files-details/msi-afterburner-beta-download,2.html
    I did run a test with 780Ti and VRAM usage seem not to cause stutters but you can look with Afterburner how much VRAM you pc is using.
    I am not sure if you are using in game texture filter x16 but if you are lowering texture filter to x8 gives better fps and I don`t think you are going to notice any visual difference x16 vs x8 with ordinary resolution. (1920x1080, 5760x1080 etc.)

    Both of my game PC`s seem to work fine with latest Build 1879993 and GEFORCE GAME READY DRIVER
    Version: 382.53 WHQL. However if you are still experiencing that rFactor 2 is running unlimited fps when rF2 is in fullscreen mode with VIDEO sync the only option to fix this is to restart rF2( don`t shut down rfactor 2 launcher) as many times that rF2 fps is caped when VIDEO sync is used.
     
    Last edited: Jun 11, 2017
  14. Stan

    Stan Registered

    Joined:
    Jan 18, 2016
    Messages:
    166
    Likes Received:
    87
    @Ari Antero
    Thanks and good morning Ari, I did try to lowered the aniso at x8, but it has had no effect, neither on stutterings, nor on fps.
    About the VIDEO sync, I have restarted rF2 5 times (without shutting down the launcher), but I have never been able to see the fps capped @60! So, probably the "Fullscreen mode" could be the main reason behind the stutters!?!
     
  15. Ari Antero

    Ari Antero Registered

    Joined:
    Jul 27, 2012
    Messages:
    1,882
    Likes Received:
    826
    Yes you are in Windowed mode when unlimited fps VIDEO sync on which I believe is causing stutters.
     
    Last edited: Jun 11, 2017
  16. Stan

    Stan Registered

    Joined:
    Jan 18, 2016
    Messages:
    166
    Likes Received:
    87
    Thanks again Ari and let's hope they'll be able to fix it!
     
  17. Stan

    Stan Registered

    Joined:
    Jan 18, 2016
    Messages:
    166
    Likes Received:
    87
    Build 1899371, still no Fullscreen... still stutterings!
     
  18. 4thworld

    4thworld Staff Member

    Joined:
    Dec 17, 2016
    Messages:
    286
    Likes Received:
    950
    @Stan can you tell us which content Car/track are you using?
     
  19. Emery

    Emery Registered

    Joined:
    Oct 24, 2010
    Messages:
    2,785
    Likes Received:
    1,380
    FPS are sliding backwards for me now.

    settings: Level 4 AA, PPE=off, resolution 5760x1080 multiview, no sync, aggressive threads=off
    system: single GTX 1080, 8 GB VRAM; i7-4770 @3.4 GHz, 32 GB RAM
    view: cockpit camera
    weather: overcast

    Atlanta Motorsports Park, Cobra
    DX9, Avg 88 fps, Min 75 fps, Max 101 fps
    Build 1879993, Avg 86 fps (-2%), Min 75 fps (+0%), Max 100 fps (-1%)
    Build 1899371, Avg 85 fps (-3%), Min 74 fps (-1%), Max 98 fps (-3%)

    Palm Beach, Cobra
    DX9, Avg 109 fps, Min 100 fps, Max 122 fps
    Build 1879993, Avg 111 fps (+2%), Min 102 fps (+2%), Max 129 fps (+6%)
    Build 1899371, Avg 108 fps (-1%), Min 99 fps (-1%), Max 124 fps (+2%)
     

    Attached Files:

  20. Stan

    Stan Registered

    Joined:
    Jan 18, 2016
    Messages:
    166
    Likes Received:
    87
    @4thworld Hi, thanks for asking... it happen on any (updated) cars and tracks, but the problem is even more prominent on tracks with closer background (eg. Palm_Kart)... if you want to have a look at it, look at the video I posted a bit above.
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page