Freezes and ctds

Discussion in 'Technical & Support' started by fischhaltefolie, Jul 15, 2020.

  1. fischhaltefolie

    fischhaltefolie Registered

    Joined:
    Dec 21, 2017
    Messages:
    34
    Likes Received:
    1
    Hi, Stefan here,
    my first post at this forum here and I'd kindly like to ask for some support.
    Since recently I reinstalled rf2 I'm having freezes while I can hear the car moving on and feel ffb. When hitting esc the game crashes to desktop.
    I read across the forum and tried this and that (verifying via steam, new install of wheeldriver, unsubscribing and resubscribing of content). Sadly it didn't help at all. I also opted out beta and run v1119 now.
    I attached some trace files and would be pleased, if some of you might have a look. It looks there are problems with opening shaders MAS files and not finding some files.
    thx
     

    Attached Files:

  2. Coutie

    Coutie Moderator

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    2,720
    Likes Received:
    1,367
    Are you running some fanatec software? I think there were people who were having crashes when it was running, I'll see if I can find the posts.
     
  3. fischhaltefolie

    fischhaltefolie Registered

    Joined:
    Dec 21, 2017
    Messages:
    34
    Likes Received:
    1
    Yes, I'm having all racing equipment by fanatec and therefore i use driver 328 and firmware 627, newest supporting my csw v2.
     
  4. Lazza

    Lazza Registered

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    9,442
    Likes Received:
    4,458
    Traces indicate something external, hopefully Coutie or someone can identify a wheel/driver issue.

    For info, if you opt out you should be on build 1120. Don't select a build number in steam.
     
    fischhaltefolie likes this.
  5. fischhaltefolie

    fischhaltefolie Registered

    Joined:
    Dec 21, 2017
    Messages:
    34
    Likes Received:
    1
    Fine, I didn't know this , thanks.:)
     
  6. Bernd

    Bernd Registered

    Joined:
    Jul 9, 2013
    Messages:
    1,509
    Likes Received:
    747
    @fischhaltefolie Just for a test, before you start rfactor 2, please rename the folder
    ..\Steam\steamapps\common\rFactor 2\UserData
    into UserData_Backup for example.
    Then start the game, select only the correct graphics card in the config, start the single player, don't change anything and click "race".
    Does it crash again?
    If yes, upload the trace again.
    The 3 above uploaded trace files all end at different Situations, so it's hard to say if the problem is caused by the game itself.
     
  7. fischhaltefolie

    fischhaltefolie Registered

    Joined:
    Dec 21, 2017
    Messages:
    34
    Likes Received:
    1
    Hi @Bernd,
    I did as you suggested and just tried go to settings to bind controlls, when game crashed again. Tracefile provided.
    Thanks to all for their support.
     

    Attached Files:

  8. Bernd

    Bernd Registered

    Joined:
    Jul 9, 2013
    Messages:
    1,509
    Likes Received:
    747
    This time the last line in the trace is
    77.28s hwinput.cpp 7867: LOGISDK Initialized in HWInpu
    That points to a problem with your controler, i would say.
    Maybe @Coutie will post more informations, as he has said before.
    What is a bit "strange", is that the line says LOGISDK, because you had written that you use a fanatec controler.
    But maybe that is normal.
    Or do you maybe use a logitech mouse or keyboard?
    When exactly did it crash?
    Did you assign an action to the wheel/pedals or the keyboard when it crashed?
     
  9. fischhaltefolie

    fischhaltefolie Registered

    Joined:
    Dec 21, 2017
    Messages:
    34
    Likes Received:
    1
    Yes, I'm using a Logitech G502 mouse.
    I just entered settings menu but did not asign any functions yet.
     
  10. Coutie

    Coutie Moderator

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    2,720
    Likes Received:
    1,367
    I couldn't find the post, I'll keep looking.
     
    fischhaltefolie likes this.
  11. Bernd

    Bernd Registered

    Joined:
    Jul 9, 2013
    Messages:
    1,509
    Likes Received:
    747
    @fischhaltefolie Can you do another test, where you disconnect all controlers like the fanatec wheel/pedals and leave only the mouse and keyboard connected, before you start the game?
    Maybe that helps to better identify the problematic source.
    And if it still crashes, do you have the possibility to use another mouse?
     
  12. fischhaltefolie

    fischhaltefolie Registered

    Joined:
    Dec 21, 2017
    Messages:
    34
    Likes Received:
    1
    I'll try, when I'm back home.
    Thank you
     
  13. fischhaltefolie

    fischhaltefolie Registered

    Joined:
    Dec 21, 2017
    Messages:
    34
    Likes Received:
    1
    @Bernd,
    keeps on crashing with wheelbase and logitech mouse unplugged.
    Maybe I can bestir to make a clean win install, soon.
    Thanks anyway
     

    Attached Files:

    Last edited: Jul 17, 2020
  14. davehenrie

    davehenrie Registered

    Joined:
    Jul 6, 2016
    Messages:
    4,587
    Likes Received:
    2,537
    I was getting odd mouse behavior after this last win10 update. I would be in a game and the mouse would freeze, or rather lose focus. I'd have to right click or hit the esc key to bring things back to the game. It was like the Win10 desktop was trying to move to the front. I re-installed my mouse and sound drivers for my motherboard from the MSI support page and haven't seen it again, but that is only last night and this morning of gaming so far.
    So find your motherboard's website and download as many drivers related to the usb ports, sound, chipset. install them all. Many of them will be older than what win10 plugs in, but certainly are more time tested.
     
  15. Bernd

    Bernd Registered

    Joined:
    Jul 9, 2013
    Messages:
    1,509
    Likes Received:
    747
    Good luck, i hope you get the problem solved.
     
    fischhaltefolie likes this.
  16. fischhaltefolie

    fischhaltefolie Registered

    Joined:
    Dec 21, 2017
    Messages:
    34
    Likes Received:
    1
    I'm still running 1909, but I'll give it a try.
    Meanwhile I deleted Fanatec drivers as recommended here, but same result.
     
  17. fischhaltefolie

    fischhaltefolie Registered

    Joined:
    Dec 21, 2017
    Messages:
    34
    Likes Received:
    1
  18. davehenrie

    davehenrie Registered

    Joined:
    Jul 6, 2016
    Messages:
    4,587
    Likes Received:
    2,537
    dang
     
  19. fischhaltefolie

    fischhaltefolie Registered

    Joined:
    Dec 21, 2017
    Messages:
    34
    Likes Received:
    1
    so guys, absolutely fresh install, first attempt, same result.
    If you don't have any ideas, I'll have to quit.:(
     

    Attached Files:

  20. Bernd

    Bernd Registered

    Joined:
    Jul 9, 2013
    Messages:
    1,509
    Likes Received:
    747
    This time you have the "onFatalError 11" message as last line in the trace, that appears in different cases unfortunately.
    Which car and track did you use?
    And can you please remove/deactivate the FanaLEDsPlugin_x64 plugin, just for testing?
     

Share This Page