DX11 to DX9

Discussion in 'Technical & Support' started by KrisMay, Jul 6, 2017.

  1. KrisMay

    KrisMay Registered

    Joined:
    Jun 23, 2017
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    I've been playing rF2 on DX11 and had no problems with playing or gaming. I rolled back to DX9 to try to install plugins in the future. Whenever I load the game, I can open rFactor 2 Launcher and it will just crash when I click single player mode and said rFactor 2 has stopped working. I tried verifying the game twice but no luck. Any solutions?
     
  2. demerzel

    demerzel Registered

    Joined:
    Aug 30, 2015
    Messages:
    197
    Likes Received:
    127
    I would try to backup the userfolder. Let the game create a new userfolder.
     
  3. KrisMay

    KrisMay Registered

    Joined:
    Jun 23, 2017
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Is it the userdata folder on rfactor 2 installation folder?
     
  4. alexSchmurtz

    alexSchmurtz Registered

    Joined:
    Dec 30, 2016
    Messages:
    68
    Likes Received:
    128
    Maybe clear your Shaders and Cbash like it is suggested when going from dx9 to11?. "The Two folders are located in rFactor2/UserData/Player/Logs. Only remove the contents of these folders, leave the empty folders."
     
  5. KrisMay

    KrisMay Registered

    Joined:
    Jun 23, 2017
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    I already renamed the UserData folder and the game created a new folder. Validate files, still forced closed. My last option is to go back to dx11.
     
  6. demerzel

    demerzel Registered

    Joined:
    Aug 30, 2015
    Messages:
    197
    Likes Received:
    127
    Don't you get any error message? If yes. Post it in here.

    Also, write down your PC spec.
     
  7. KrisMay

    KrisMay Registered

    Joined:
    Jun 23, 2017
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Nope, no error. After clicking single player will proceed to black screen then after 2 seconds will show rfactor 2 has stopped working.

    No problem playing with assetto corsa and rFactor 2 via dx11.

    i3 4160
    8gb ram
    Gtx 1050 ti
     
  8. demerzel

    demerzel Registered

    Joined:
    Aug 30, 2015
    Messages:
    197
    Likes Received:
    127
    Delete the plugins. Maybe you f.ed up something with one of the plugin.
     
  9. KrisMay

    KrisMay Registered

    Joined:
    Jun 23, 2017
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Actually i dont have any plugins installed yet, all i have is lots of cars and tracks from workshop thats why i dont want to reinstall the game.
     
  10. stonec

    stonec Member

    Joined:
    Jun 19, 2012
    Messages:
    3,200
    Likes Received:
    1,314
    Open the file \Steam\SteamApps\common\rFactor 2\UserData\player\CustomPluginVariables.JSON in Notepad and make sure no leftover plugins are enabled there. Plugins are probably the number one reason for startup crashes in DX11.
     
  11. KrisMay

    KrisMay Registered

    Joined:
    Jun 23, 2017
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Actually i was on dx11 and had no problems, what my problem is running the game on dx9.
     
  12. KrisMay

    KrisMay Registered

    Joined:
    Jun 23, 2017
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Btw, solved it. I opted out on beta via steam, validate files, delete bin64 on rFactor2 folder, verify again then dx9 works!

    Thanks for all the help. :)
     
  13. patchedupdemon

    patchedupdemon Registered

    Joined:
    Jan 3, 2017
    Messages:
    1,602
    Likes Received:
    1,150
    It's been happening for a few people on dx11 too,rf2 keeps doing this every month or so.
    It's archaic so bear with it
     
  14. 88mphTim

    88mphTim Staff Member

    Joined:
    Sep 23, 2010
    Messages:
    10,725
    Likes Received:
    125
    To give yourself 'fresh' DX9 you would have to delete files from shaders, cbash, delete config.ini, configdx11.ini and possibly the userdata folder (the player file being the issue). It's what I've used to switch back and forth, though it might be a bit of a nuclear option and I'm deleting more than I need to.

    Your userdata folder will contain setups, skins, replays, etc. Consider backing those up if needed.
     
  15. patchedupdemon

    patchedupdemon Registered

    Joined:
    Jan 3, 2017
    Messages:
    1,602
    Likes Received:
    1,150
    I deleted everything and now it's working again after reinstalling
     
    88mphTim likes this.
  16. KrisMay

    KrisMay Registered

    Joined:
    Jun 23, 2017
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Next time try deleting just the bin64 then validate.
     

Share This Page